
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Psikoloji
Başarı Hikayeleri
2018 - Psikoloji Bölümü Mezunu Büşra Yelbuz
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü Son Sınıf Öğrencisi Büşra Elif Yelbuz, Oxford Üniversitesi’nde psikolojik araştırma yüksek lisansını dünya genelinde kazanan 13 kişi arasında yer aldı. Yelbuz, 2018 yılı Dünya Üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Oxford Üniversitesi’nde “merhamet” duygusu üzerinde akademik araştırmalar yapacak.
Almanya’da doğan, lise eğitimine dek yurt dışında yaşayan Büşra Elif Yelbuz, İEÜ’de psikoloji lisans eğitiminin ardından çocukluk hayaline adım adım yaklaştı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Dural danışmanlığında hazırladığı çalışmayla yüksek lisans için başvurduğunu anlatan Büşra Elif Yelbuz, “Başvurumun ardından mülakat yapıldı. Burada önceki psikolojik araştırma deneyimlerimi aktardım. Aynı zamanda yüksek lisansta çalışmak istediğim konuyu ve bağımsız araştırma yapma motivasyonumu sordular. Programa her yıl dünya genelinden sadece 13 kişi alınıyor. Oxford Üniversitesi’nde eğitim alma hayalimi gerçekleştireceğim için çok mutluyum” dedi.
İnsanları ve davranışları gözlemlemeyi çok sevdiğini, insan beyni hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istediği için psikoloji bölümünü tercih ettiğini vurgulayan Büşra Elif Yelbuz, özellikle farklı insanların aynı durumlarda neden çeşitli tepkiler verdiğini araştırmayı amaçladığını belirterek şunları söyledi:
“Oxford Üniversitesi en büyük hedefimdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki lisans eğitimim boyunca araştırma teknikleriyle ilgili çok detay öğrendim. Doç.Dr. Seda Dural ile çok sayıda çalışma yapma imkanım oldu. Oxford Üniversitesi’nde merhamet duygusu üzerine çalışacağım. Mutsuz ve negatif insanlara göre pozitif ve genel olarak kendisi ile barışık olan insanların neyi farklı yaptığını, nasıl pozitif kaldıklarını ve beyinlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu incelemeyi istiyorum.”
2016 - Psikoloji Bölümü Mezunu Simge Tekin
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Şeref öğrencisi olarak mezun oldum. Okulumun bana kattığı uluslararası bakış açısı, farklı kültürleri sürekli olarak takip etme ve araştırmacı kimliği sayesinde kısa zamanda istediğim alanda çalışmaya başladım. Bu süreçte hem bölümdeki hocalarımın hem de kariyer yönlendirme merkezinin yadsınamayacak katkıları bulunmaktadır. Okulum sayesinde kazandığım yabancı dil becerilerini kariyerim boyunca aktif kullanarak yabancı ailelerle çalışarak çocuklarına danışmanlık hizmeti verdim ve çoklu kültürlerle çalışmaya devam ediyorum. Çocuk kitaplarının pedagojik anlamda incelenmesi ve değerlendirilmesi üzerine bir yayınevi ile çalışıyorum. Trt Radyo programlarına katılıyorum. İzmir Ticaret Odası üyesiyim ve kendi kurumum olan ÇocukUS Oyun Odaklı Gelişim Merkezi’nin eğitim ve proje düzenlemelerini gerçekleştirerek bir çok aile ile çalışma fırsatı buluyorum. Kariyerimdeki birçok adımdaki başarıları sevgili okulum İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne borçluyum.
2015 - Psikoloji Mezunu Tuğçe Özgürbüz
Çocukluktan beri hayalini kurduğum ve bunun için emek verdiğim Psikoloji Bölümüne 2010 yılında giriş yaptım. Benim için hem teorik, hem uygulama alanında kaliteli bir eğitim almak, kendimi en iyi şekilde geliştirmek ve yabancı dil anlamında da kendime bu yolda katkı sağlamak önemliydi. 2015 yılında mezun olduktan sonra vizyon ve eğitim kalitesi açısından ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi anladım. Eğitimin %100 ingilizce olması ve bunun yanında okulumun ikinci yabancı dil açısından da katkı sağlaması çok kıymetliydi. Üniversitemde öğrendiğim teorik bilgileri uygulamalara dökerek kendimi geliştirme açısından büyük bir yol katettiğimi düşünüyorum. 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Aile eğitimi ve danışmanlığı alanında yüksek lisansımı bölüm ikincisi olarak tamamladım. Daha sonra Pedagojik Formasyon eğitimi alarak öğretmenlik sertifikasıyla kendimi geliştirdim. Üniversitemde almış olduğumuz dersler ve bu derslerin bize kattıkları, bizlere en büyük desteği sağlayan bütün değerli hocalarımızın da ayrı ayrı hayatıma dokunması benim için çok büyük bir şans. Mezun olur olmaz iş hayatına atılma şansını yakalayarak özel bir okulda psikolog olarak görev yaptım, daha sonra çok kıymet verdiğim bir hocamın yanında asistan olarak kendimi geliştirmeye devam ettim. Okulumuzun sağladığı staj ve iş imkanlarıyla kendimi mesleğimin her alanında farklı farklı deneyimlerle geliştirme fırsatı buldum. Üniversitedeyken iş hayatındakilerin üniversite özlemi bana hep şımarıklık ve abartı senedir özel bir okulda Uzman Psikolog ve rehber öğretmeni olarak görev yapmakta olduğum ve tüm öğrendiklerimi çocuk sevgisiyle bütünleştirdiğim için çok mutluyum. İzmir Ekonomi Üniversitesi orada okuduğum süre boyunca benim güzel anılar biriktirdiğim, güzel dostluklar kurduğum, birçok değerli hoca bazen hocadan da öte arkadaş olarak tanıdığım, çalışmalarımı ve vizyonumu artırdığım, her açıdan olgunluk kazandığım ve “iyi ki” dediğim, anılara her baktığımda ve ziyaret ettiğimde özlemden gözlerimi dolduran unutulmaz bir ev benim için.
2015 - Psikoloji Mezunu Metin Olataş
2011’de Psikoloji Bölümüne tam burslu olarak yerleştim. 2013’te Psikoloji Lisans 2. sınıfa başlarken aynı zamanda Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği bölümünde çift anadal yapmaya başladım. Lisans 2. sınıfın yaz tatili döneminde (2013 Yaz Dönemi) ERASMUS Staj hareketliliği ile Viyana’da JUVIVO9 isimli gençlik merkezinde 3 ay boyunca yurtdışı stajı yaptım. Üniversitedeki 4 yıllık öğrencilik hayatımda tiyatro kulübü ve psikoloji kulübünde üye olarak yer aldım. Ayrıca arkadaşlarımla beraber okulumuzun havacılık kulübü olan EKOHAVK’ı kurduk. 2015 Haziran’da her iki bölümden de mezun olup 2015 Ağustos’ta İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde psikolog olarak çalışmaya başladıktan sonra 2015 Aralık’tan 2018 Ocak’a kadar İstanbul Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğünde ulusal ve uluslararası projelerde koordinatörlük yaptım. İstanbul’da çalıştığım dönemde 2017’de Klinik Psikoloji Yüksek Lisansımı tamamladım ve 2016’da başladığım İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği Yüksek Lisans programını 2019 Temmuz ayında tamamladım. Ocak 2018’den beri İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde çalışmaktayım. Şu anda İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hakları İl Temsilcisi olarak görev almaktayım.
2013 - Psikoloji Mezunu Gonca Bağlar
Ortaokuldan beri okumayı çok istediğim psikoloji bölümüne ilk adımımı, 2008 yılında üçüncü tercihim olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde attım. Beş yıllık başarılı bir eğitim hayatından sonra tam burslu olarak girdiğim İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden 2013 yılında Şeref Öğrencisi olarak mezun oldum. Okulun kapısından ilk girdiğim gün “Benim burada ne işim var?” diye düşünmüştüm. Çünkü özel okula hep farklı bir gözle bakmıştım ve son tercih gününe kadar özel bir okulda okumayı aklımdan bile geçirmemiştim. Bana İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni tanıtan rehber öğretmenimdi. O kapıdan girerken hayatımın, bakış açımın, ufkumun bu denli değişeceğini ve gelişeceğini tahmin edemezdim. İzmir Ekonomi Üniversitesi bana hayal ettiğimden hem çok farklı hem de daha fazla bir üniversite hayatı sundu. İngilizce eğitim dili, psikoloji alanındaki araştırmaları düşününce adeta bana lütfedilmiş bir hediye gibiydi. Çünkü yapılan çoğu çalışmanın dili İngilizceydi ve ben Türkçe eğitim diline sahip diğer üniversitelerden birinde okusaydım kariyerimle ilgili geldiğim noktada çok zaman kaybedebilirdim. Psikoloji Bölümü ile ilgili bilgilerimin çok kısıtlı olduğunu daha ilk psikolojiye giriş dersinde fark ettim. Okul bana gerek hocalarıyla, gerek psikoloji laboratuvarıyla, gerek yapmamıza olanak sağladığı psikoloji deneyleri ve uygulamaları ile bilgilerimi geliştirme yani bana “İyi Bir Psikolog” olma fırsatı sundu. Üniversitede öğrendiğim bilgileri uygulama fırsatını mezun olduktan hemen sonra elde edebildim. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde öğrendiğim bilgilerin, uygulamaların hepsi bana normal geliyordu. Fakat hepsinin birer ayrıcalık olduğunu edindiğim bilgi ve tecrübeleri duyan kişilerin tepkilerini görünce fark ettim. Şu anda çalıştığım yer okurken beş veya altı sene içinde böyle bir yerde çalışabilirim dediğim bir yer ve ben buraya İzmir Ekonomi Üniversitesi eğitimi sayesinde iki yıl içinde ulaştım. Bu noktaya gelmemi sağlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ve hocalarıma çok teşekkür ederim. Güzel ve doğru bir tercih yaptığımı şimdi daha iyi anlıyorum. Hayallerinizi gerçekleştirmek, diğerlerinden farklı olmak ve en önemlisi kendinizi keşfetmek için tek yapmanız gereken tercihinizin İzmir Ekonomi Üniversitesi olması!
2013 - Psikoloji Mezunu Selin Ersoy
İzmir’den kilometrelerce uzakta, Kalahari Çölü’nün sevimli ev sahipleri olan Mirketler, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü Mezunu Selin Ersoy tarafından inceleniyor. Güney Afrika’daki Kalahari Çölü’nün Kuruman Nehri yatağında kurulu araştırma istasyonunda görev alan ilk ve tek Türk Bilim Kadını olarak görev yapan Ersoy, her gün sabah 05.30’da araştırma ekipmanlarını alarak, üzerinde çalışacağı mirketleri arıyor. İEÜ Psikoloji Bölümü’nde aldığı eğitimi boyunca hayvan davranışlarını incelemeye hayal ettiğini belirten Ersoy, Kalahari Çölü’nde 20 kilometrelik araştırma alanında mirketlerin biyolojik ve davranışsal ölçümlerini yaptığını söyledi.
Ersoy, mirketler üzerine çalışmasının Erasmus değişim programıyla İngiltere’ye gitmesiyle başladığını belirterek, “İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde bir davranışsal ekolog ve evrimsel biyolog olan Profesör Tim Clutton-Brock ile tanıştım. Dr. Clutton-Brock, 1993 yılında mirketlerde (Suricata suricata) üreme sistemlerine ve sosyal davranışa ilişkin ekolojik ve evrimsel belirleyicileri çalışmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Kalahari Çölü’nde bir araştırma istasyonu kurmuş. İstasyonda başta İngiliz ve Amerikalı bilim insanları olmak üzere, çeşitli ülkelerden araştırmacılar bulunuyor. Araştırma grubuna katılmak için yazdığım proje kabul edilince 2013 yılındaki mezuniyetimin ardından Kalahari’nde istasyonda görev almaya başladım” dedi.
Türkiye’den İlk ve Tek Araştırmacı
Ersoy, mirketlere özgü “nöbet/gözcülük” davranışı, “kolektif yavru bakımı”, “üremenin dominant erkek ve dişilerin bir ayrıcalığı olması” gibi konular üzerinde çalıştığını ifade etti. Mirketlerin kişilik faktörlerinin üreme ve savunma davranışlarıyla ilintisini araştırdığını anlatan Ersoy, Kalahari’deki araştırma merkezinde yaklaşık olarak yirmi yıldır bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü, daha önce Türkiye’den herhangi bir araştırmacının orada yer almadığına dikkat çekti. Ersoy, merkezde zamanının dolu dolu geçtiğine de değinerek, şunları kaydetti:
“Araştırma istasyonuna en yakın yerleşim 6 saatlik bir sürüş mesafesinde. İstasyonda 25-30 kişiyiz. Benim için gün sabah vardiyasıyla başlıyor, 5.30 gibi araziye çıkıyorum. Şu anda işim uzun zamandır alıştırma eğitimi verdiğim ve yaklaşık olarak 20 kilometrekarelik bir alana yayılmış bulunan, mirket gruplarını tek tek bulmak. Beni gördükleri zaman etrafımı sarıyorlar. Bu kendimi en güvende hissettiğim zamanları oluşturuyor. Onlar çevremdeyken akrep, yılan gibi tehlikelerden bir anlamda korunuyorum. Mirketler bu hayvanlar üzerinden besleniyorlar.”
Dolu Dolu Geçen Bir Çöl Hayatı
Mirketlerin sabah ağırlıklarını ölçtüğünü, dişilerin üretkenlik durumlarını kontrol ettiğini, akşam vardiyasında da davranışsal gözlemler yaptığını anlatan Ersoy, çalışmaların bitmesiyle araştırmacıların kamyonetin farının aydınlattığı tozlu alanda futbol oynayarak vakit geçirdiğini söyledi. Ersoy, buradaki araştırmasını bir yıl içerisinde tamamlayacağını ardından yine benzer çalışmaları sürdürmek istediğini bildirdi.
Cesur Bilim İnsanına Anlamlı Destek
Ersoy, çevresinin desteğini ise “Kalahari Çölü’ndeki bu araştırmada ilk Türk bilim insanı olmamın heyecanı, Cambridge gibi dünyanın önde gelen bir üniversitesinde doktora şansı elde etmiş olmamın gururuyla birleşince ailem bu fikre daha kolay ısındı. Arkadaşlarım ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü akademisyenleri, beni bu konuda hep desteklediler. Özellikle Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hakan Çetinkaya’dan hem ihtiyaç duyduğum akademik-bilimsel, hem de insani desteği aldım. Kısacası çevremdeki herkes benim bu heyecanıma ortak oldular” diyerek anlattı.
2012 - Psikoloji Mezunu Gülbalca Çakıroğlu
Kabul edilme sürecim her başarı öyküsü gibi kolay değildi elbet, kötü bir lise eğitiminde Türkçe- Matematik bölümünden mezun olan biri olarak sayısaldan kabul alan bir bölüme girebilmek benim için hayalimin ötesindeydi. Bazen hayallerimiz bile korkularımıza yenik düşer çünkü “ötesinde” dememin sebebi bu. Fakat sanki yol beni çoktan seçmişçesine bütün korkularıma rağmen alandaki çalışma isteğimi göstermek için 3 ay staj yaparak laboratuvardaki yöneticimi beni alması konusunda ikna ettim diyebilirim. Tabiki bunun sonrasına Ales ve Bilim Sınavı kademelerini geçtim. Kabul edilme koşulumuz aynı zamanda Multidisipliner Beyin Dinamiği laboratuvarında psikolog olarak çalışmaktı. Böylelikle 2 sene Alzheimer’lı hastalarla çalışırken, insan beynini bir bilim adamı gibi tanıma fırsatım oldu. Tezimi bitirdikten sonra laboratuvar deneyimlerimin gerçek yaşamda karşılığını görmek amacıyla Uzman olarak sektörde çalışmaya karar verdim. O anki yaşam koşullarım ve çevremin etkisiyle okullarda çocuklar ve ebeveynlerle çalışmaya başladım. 55 yaş ve üzeri çalıştıktan sonra çocuk ve ergene yöneldiğim için bu alanın ihtiyacı olan eğitimlerimi bir yandan tamamlarken bir yandan çalışmaya devam ettim. Bu süreçte Oyun Terapisi, Çocuk Değerlendirme Testleri Eğitimi, Aile Danışmanlığı ve Arabuluculuğu; Yetişkin, Çocuk ve Ergenler için Şema Terapi, Transaksiyonel Analiz ve İstanbul Üniversitesi Bilişsel Değerlendirme sistemi ve Bilişsel Müdahale eğitimlerimi tamamladım. Bu sürede kariyer hedeflerim için İstanbula taşındım ve o zamandan bu zamana 5 senedir aileler ve çocuklarla iç içeyim.
Bir psikoloğun öz amacı insanların kayıpların en sağlıklı bir şekilde yerine konulması ve onarılmasıdır. Her gün bir şekilde birçok alandan kayıpları olan insanlarla çalışan bir psikolog olarak; maruz kaldıkları travmalar sonucu verdikleri kayıplar sonrasında desteğe ve beceri kazandırılmaya ihtiyaç duyan insanlara hizmet etmeye adanmış hayatım işimi daha iyi yapabilmek için kendi yolunda gelişmeye devam ediyor kısacası Öğrenciliğim hiç bitmiyor. Hazırladığım eğitim ve içereklerle bütüne katkıda bulunurken, annemin küçük bir çocukken bana anlattığı masalı çocuklar için kitaba dönüştürmek bir sonraki hayalim ama hayalim ötesinde değil. Çünkü artık hayalime ulaşmaktan çok hayalimi gerçekleştirmek için yürüdüğüm yol daha kıymetli geliyor.
Çatışmalar, korkular belki hiç bitmiyor. Fakat onları elinizde bir hamur gibi yoğurarak neye dönüştüreceğimizi biz seçiyoruz bu çocuklardan bana aktarılan en güzel öğreti sanırım; ne yaşarlarsa yaşasınlar spontan olup, esneyebilmeleri. Bana kalırsa iç huzurun ve başarının sihirli anahtarı bu esneyebilme becerimiz.
2011 - Psikoloji Mezunu Pırıl Hepsomalı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2011 yılında yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldum. Bölümümün bana sağladığı olanaklar doğrultusunda İEÜ Psikoloji Laboratuvarı’nda ve bölümümün kendi alanında sözü geçen akademisyenlerimizin derslerinde yaptığım asistanlıklar beni mezuniyet sonrasındaki hayata donanımlı bir şekilde hazırladı. Mezuniyetimden hemen sonra Orta Doğu Üniversitesinde Bilişsel Bilimler yüksek lisans programına kabul edildim ve 2013 yılında oradan mezun olup tam burs ile İngiltere’de Southampton Üniversitesinde Klinik ve Bilişsel Sinirbilim alanında doktora yapma şansını elde ettim. 2017 yılında doktora derecemi aldıktan sonra yine aynı üniversitede doktora sonrası araştırmalarımı yürüttüm. 2018 yılından beri Unilever UK& Ireland şirketinde Bilişsel/Deneysel Psikoloji ve Sinirbilim alanlarından sorumlu Bilim ve Teknoloji Müdürü olarak çalışmaktayım. İzmir Ekonomi Üniversitesinde aldığım güçlü teorik ve pratik eğitimin, müfredat dışı pratik aktivitelerin, ve akademisyenlerin desteğinin, yüksek lisans ve doktora kabullerindeki ve şu anki iş hayatına hazırlanmamdaki katkılarının yadsınamaz olduğunu düşünüyorum.
HABER |TÜM HABERLER

Çocuklarda ‘Deprem Travmasına’ Dikkat
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Türkiye’yi yasa boğarken yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da ‘deprem travması’ riskini artırdı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Lisans Programı 5 yıl süreyle Akredite Edilmiştir
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Lisans programımız, Türk Psikologlar Derneği Akreditasyon Üst Kurulunun değerlendirmesi sonucunda gerekli ölçütleri karşıladığı saptanarak 5 yıl süreyle

‘Psikolojik merkez’ İzmir’in hizmetinde
Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilere en uygun şartlarda hizmet verilmesi amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) bünyesinde faaliyete geçen Psikoloji Uygulama ve Araştırma

İzmir Ekonomi’den ‘psikolojik’ merkez
Ege Bölgesi’nde klinik psikolog yetiştiren tek vakıf üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), psikolojik desteğe ihtiyaç duyan tüm İzmirlilerin birebir hizmet alabileceği

Psikoloji Bölümü Pandemi Süreci Etkinlikleri Webinar dizisinin dördüncüsü "Yaşam Dengesi Evden Çalışmak" gerçekleştirildi
Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nevra Cem Ersoy'un "Yaşam Dengesi Evden Çalışmak" başlıklı konuşmasına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Psikoloji Bölümü Survive@home Seminerleri'nin dördüncüsü "Salgın Sürecinde Yas Deneyimleri" Instagram Canlı Yayın'da gerçekleştirildi
Psikoloji Bölümü asistanlarından Araş. Gör. Özge Yüksel'in "Salgın Sürecinde Yas Deneyimleri" başlıklı konuşmasına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://youtu.be/29F3YW9Udec

Psikoloji Bölümü Pandemi Süreci Etkinlikleri Webinar dizisinin üçüncüsü "Değişime İzin Ver Beyinde Karar Verme Süreçleri" gerçekleştirildi
Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Burak Erdeniz'in "Değişime İzin Ver Beyinde Karar Verme Süreçleri" başlıklı konuşmasına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Psikoloji Bölümü Survive@home Seminerleri'nin üçüncüsü "Kovid Günleri ve Motivasyonumuzu Korumak" Instagram Canlı Yayın'da gerçekleştirildi
Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nevra Cem Ersoy'un "Kovid Günleri ve Motivasyonumuzu Korumak" başlıklı konuşmasına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://youtu.be/Lq0m62QkWFQ